top of page

CONTEXT HISTÒRIC

L’any 1889 a França es va realitzar una de les primeres investigacions considerades dins de l’àmbit de la química forense. Aquesta mateixa investigació va ser dirigida pel metge i criminòleg francès Alexandre Lacassagne (1843 – 1924), originari de Cahors, qui va ser capaç d’identificar el cadàver d’una persona desapareguda efectuant la identificació mitjançant l’anàlisi d’un cabell.

La història dels fets relata que el cabell trobat era de color negre mentre que el mort tenia el cabell d’una tonalitat castanya. Aquest descobriment va provocar l’aparició d’una gran curiositat en el metge francès i, per aquest motiu va netejar el cabell fins al punt de confirmar que el cabell era realment castany. De la mateixa manera, va comparar el cabell trobat en el cadàver amb el del raspall de la persona desapareguda i va concloure que els dos cabells eren idèntics.

Lacassagne és considerat el màxim pioner en el camp de la química forense. Amb unes tècniques pioneres que ell mateix va idear, desenvolupar i aplicar va ser capaç d’identificar el cadàver d’un oficial de la justícia francesa quan aquest es trobava en un avançat estat de descomposició.

Ell mateix, per altra banda, va dissenyar un anàlisi per a determinar l’aparició d’insectes en un cadàver per aconseguir establir el moment en el qual s’havia iniciat el procès de descomposició.

Iniciant un estricte protocol, aquest científic va motivar als seus alumnes els quals van assistir a més de vuitanta autòpsies durant tot un any en un dels laboratoris més avançats de l’ època, el qual comptava amb microscopis i espectroscopis.

 

Cal destacar que alguns dels estudiants que van participar en las investigacions de Lacassagne es van convertir, posteriorment, en uns eminents forenses com és el cas d’Edmond Locard, qui va fundar el Laboratori de Criminalística de Lyon i és considerat com a un precursor de la criminalística moderna.

bottom of page